Home      My Books      Perëndimi Mistik - Publicistikë Letrare      Kafe Shkodra e Nju Jorkut      Children of Kosova      Fundjave ne Hillsajd      Zëra Nga Larg      POEZI      Udhëtim në Historinë Amerikane      Journey Into American History (impressions)      Takim me të papriturën      Yesterday I Cut My Hair      Ura mbi oqean      Magjia e një zëri      Ka gjithmonë diku - Përshtypje      Disa tregime nga autorja      Vjehërr amerikane      Intervista      Përkthime      Yjet nuk janë të kuq      Photographs  

 

 

Official Website of author

ALBANA MELYSHI LIFSCHIN

Udhëtim në Historinë Amerikane

 

 

Profesor Nikolla Pano

Botimi i librit të Albana Mëlyshit Lifschin "Udhëtim në Historinë Amerikane" do të mirëpritet nga shqiptarët, në atdhe dhe jasht tij, të cilët kanë dëshirë të kenë një njohje më të mirë për historinë dhe jetën amerikane.
Libri mbulon Historinë e Shteteve të Bashkuara të Amerikës që nga formimi i vendbanimit të parë evropian të përhershëm, Xhejmstaun, në Virxhinia në 1607 deri në shkatërrimin e Qendrës Tregtare Botërore në Nju Jork, në 11 shtator 2001. Në vazhdim duke i dhënë lexuesve një panoramë të përgjithshme të pothuaj 4 shekujve të historisë amerikane, libri përmban kapituj që përfshijnë tendenca e lëvizje të rëndësishme në periudha të ndryshme të historisë së vendit siç është: industrializimi i Amerikës dhe rritja e bizneseve, dalja e vendit nga izolimi dhe zhvillimi i tij në një fuqi botërore si edhe impakti i të drejtave civile dhe lëvizjet e grave në jetën bashkëkohore në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Për më tepër, kjo vepër është pasuruar nga përfshirja në të e biografive të skicuara të një radhe të gjërë amerikanësh të shquar duke filluar nga Xhorxh Uashingtoni, Benxhamin Frenklini, Harriet Biçer Stou, Klara Barton, Endrju Karnixh, Margaret Sanger, Frenklin dhe Eleonora Ruzvelti dhe Martin Luter King (i riu).
Vepër e një kërkimi të kujdesshëm, shkruar në mënyrë të gjallë, libri do të shërbejë si një prezantim me vlerë i Historisë së SHBA për lexuesit e tij shqiptarë duke i dhënë atyre një bazë solide për lexime apo studime të mëtejshme.

Profesor Nikolla Pano, Ph.D.
Western Illinois University


Profesor Peter Prifti

"Leximi i librit tuaj ishte udhetim ne te kaluaren time, ne kuptimin qe ai liber me mori pas ne vitet studentore, ne kolegj, kur ate kohe beja dy kurse te historise amerikane qe mbulonin krejt historine qe nga zbulimi i "Botes se re" deri ne ditet tona, (qe ate kohe ishte viti 45) brenda nje viti ... Keshtu duke lexuar juve, mu dha mundesia te rikthehem ne ato dite kur une isha zhytur ne mesimin e historise se Amerikes. Per me teper, kesaj radhe une mesova gjera qe nuk i dija me pare, te dhena nga faqet me kuriozitete, skica biografike te presidenteve amerikane, te zonjave te para dhe figurave te tjera prominente qe lane gjurme ne faqet e historise se vendit tone te adoptuar.
Une mendoj qe 'udhetimi ' juaj eshte i balancuar, i drejte dhe i drejtperdrejte. Ju shkruani me sinqeritet dhe respekt te madh per baballaret themelues si Xhorxh Uashingtoni, Benxhamin Frenklini, Tomas Xhefersoni dhe te tjere qe perpiluan kursin e ketij vendi i dhane formen dhe thelbin idealeve te Demokracise dhe me pak fjale krijuan "enderren amerikane" e cila eshte bere frymezim per te gjithe popujt e botes.
Ne te njejten kohe juve nuk u jeni shmangur aspekteve negative te historise: padrejtesise ndaj indianeve dhe meksikaneve, luftes se gjate per te drejta te barabarta te popullit punetor, te zezakeve dhe te grave. Historia e frikshme e senatorit famkeq Makartit eshte pjese e kesaj tabloje te erret te cilen une e kam kaluar vete dhe e kam te gjalle ende ne kujtesen time. Duhet te kete qene nje detyre e shume e madhe per te realizuar nje pune kerkimore te nevojshme per librin tuaj. Por cdo vend ne bote duhet te lexoje Historine e Amerikes ne gjuhen e tij dhe te perfitoj prej saj. Me librin tuaj ju jeni kujdesur per popullin shqiptar. Nje tipar terheqes i librit eshte ilustrimi i bollshem qe e ben tekstin me te gjalle. Shpresoj qe libri juaj te pritet mire vecanerisht ne Shqiperi ku nevojitet me shume. Mbi te gjitha, klasa politike aty mund te perfitoje shume nga leximi i vemendshem i ketij libri. Ne te vertete Ministria e Arsimit dhe Kultures do te behej mire ta perdorte si tekst historie ne sistemin arsimor te vendit!
Urime per ndermarrjen e nje udhetimi te guximshem dhe eksitues dhe per frutet e dedikimit tuaj!

Profesor Peter Prifti, Ph.D.
Kaliforni


Profesor Sami Repishti

"Puna qe keni ba meriton lavderime nga te gjithe shqiptaro-amerikanet, sidomos nga brezi i pjekun" me njohuri te kufizueme te gjuhes e historise amerikane. Ndermarrja ka qene nje akt guximtar e ju pergezoj per vullnetin tuej me krye me sukses nje pune te tille."

Profesor Sami Repishti, Ph.D.
Nju Jork


Prec Zogaj

"Nje liber si ky mungon ne bibloteken apo librarite shqiptare, mendoj se u ben nder botimeve ne shqip. Jepet nje informacion i plote dhe i lidhur per momentet kulmore te historise se SHBA-se, ka brenda edhe histori edhe letersi, fraza rrjedh qarte e kuptueshem."

Prec Zogaj, shkrimtar, Tirane


(back to the top)

 
Albana's Home Page My Books Perëndimi Mistik - Publicistikë Letrare Kafe Shkodra e Nju Jorkut
Children of Kosova Fundjave ne Hillsajd Zëra Nga Larg POEZI
Udhëtim në Historinë Amerikane Journey Into American History
(impressions)
Takim me të papriturën Yesterday I Cut My Hair
Ura mbi oqean Magjia e një zëri Ka gjithmonë diku - Përshtypje Disa tregime nga autorja
Vjehërr amerikane Intervista Përkthime Yjet nuk janë të kuq
Photographs